Naoorlogse restauratie van de Sint-Laurenskerk wordt afgerond.

Naoorlogse restauratie van de Grote- of Sint-Laurenskerk wordt eindelijk afgerond met voltooiing glas-in-loodramen.

Glas in loodIn December 1968 werd de Grote of Sint-Laurenskerk na de wederopbouw officieel weer in gebruik genomen. Het hoofdorgel werd in december 1973 als laatste onderdeel van de restauratie gezien. Onlangs werd ontdekt dat er nog steeds twee glas-in-lood ramen van een als drieluik ontworpen kunstwerk ontbreken!

Onderdeel van de wederopbouw van de Grote- of Sint-Laurenskerk was een figuratief gebrandschilderd drieluik in het hoogkoor. Van de drie door Gunhild Kristensen ontworpen ramen is er in de jaren ’60 van de vorige eeuw slechts één gerealiseerd: het middendeel. Van de twee andere ramen zijn in de nalatenschap van de kunstenaar onlangs de schetsontwerpen gevonden. De drie ramen gezamenlijk vertellen één verhaal, maar door het ontbreken van  twee van de gebrandschilderde ramen wordt niet het volledige verhaal verteld en is de restauratie van de Laurenskerk dus eigenlijk nooit helemaal afgerond.

Predikant Bert Kuipers nam het initiatief en wist ook de Vereniging van Vrienden van de Grote of Sint-Laurenskerk Rotterdam te overtuigen om de restauratie alsnog te gaan voltooien. Pas dan kan met recht gezegd worden dat de restauratie van de Laurenskerk een kleine 50 jaar na de officiële ingebruikname van de kerk pas volledig is afgerond!

De realisatie van dit project – dat op circa € 60.000 is begroot – is alleen mogelijk indien particulieren, sponsoren en fondsen voldoende geld doneren. De fondsenwervingsactie voor deze laatste restauratieronde start op zondagmiddag 14 december met een veiling aansluitend op het orgelconcert ‘La Nativité du Seigneur’ (De geboorte van de Heer) van Olivier Messiaen uitgevoerd door Hayo Boerema.

Dit orgelwerk van Messiaen ging in 1936 in première en bestaat uit negen meditaties geïnspireerd op het kerstverhaal. Laurenspastor Bert Kuipers schilderde bij elk van de negen delen van de compositie een olieverfschilderij met als uitgangspunt de Laurenskerk. Na afloop van het concert wisselen de schilderijen van eigenaar en mogen mee naar huis worden genomen met de hoogste bieder! Die middag is Kees Vrijdag de veilingmeester.

Al met al een prachtige gelegenheid om een uniek kunstwerk van de Laurenskerk te verwerven en tevens de allerlaatste fase van de wederopbouw te steunen.

Toegang tot het concert is gratis, collecte achteraf.

Voor verdere informatie, foto(‘s), interview e.d. neemt u contact op met: Stichting Laurenskerk, Grotekerkplein 27, 3011 GC Rotterdam. Petra Meijers, coördinator culturele zaken, op telefoonnummer: 010 413 14 94, e-mailadres: petra@laurenskerkrotterdam.nl of www.laurenskerkrotterdam.nl.