Bezoek aan Rotterzwam

Maandag 21 maart 2022 waren we als Rotaryclub te gast bij Rotterzwam aan de Schiehaven in Rotterdam. Een erg interessant bezoek aan de paddenstoelenkwekerij op koffiedik!

Daar konden we het circulair concept zien voor het hoogwaardig hergebruik
van koffiedik en de productie van oesterzwammen. Sinds 2013 verwerkt het bedrijf lokaal koffiedik in de kwekerij in Rotterdam.

Bewustwording van duurzaamheid

De missie va Oesterzwam: zoveel mogelijk koffiedik redden van de vuilverbranding. Het bedrijf wil ook bewustwording rondom duurzaamheid creëren en heeft een growkit ontwikkeld zodat iedereen ook thuis aan de slag kan.

Bij de verwerking van het koffiedik staat duurzaamheid in het gehele proces centraal. Zo wordt het koffiedik opgehaald met elektrische vervoer en alleen lokaal verplaatst. Meer weten? Klik dan hier.

Zelf oesterzwammen kweken

Wist je dat 70% van de koffie thuis wordt gedronken? En dat dat in veel gevallen bij het restafval beland? Met de growkit kan iedereen zijn eigen koffiedik omzetten naar oesterzwammen. ‘Gewoon op je eigen aanrecht’.

Koffiedik leent zich voor nog meer toepassingen…

Koffiezeepje: Het bevat antioxidanten die het ontstaan van rimpels kunnen verminderen en is geschikt voor een zelfgemaakte scrub of creme. Oesterzwam ontwikkelde een koffiezeepje dat maar liefst 20% koffiedik bevat en vulde het aan met andere ingrediënten. Het koffiedik schijnt een kalmerend effect op de huid te hebben en te zorgen voor een zacht velletje.

Goede geurvreter: Een ongewenste geur in de koelkast, auto of sportschoenen kan worden bestreden met een kopje of zakje koffiedik.

Het bedrijf heeft ook onderzoek gedaan naar het inzetten van koffiedik als bodemverbeteraar. Koffiedik heeft een lichtzure ph-waarde en kan gegeven worden aan planten die gedijen op een zure grond, zoals Rodondendrons en Hortensia’s.

Er zijn nog veel meer toepassingen van koffiedik. Bekijk ze op de website.

In het blog op de website zijn ook lekkere recepten te vinden, zoals warme salade met oesterzwam, een oesterzwamburger als vegetarisch alternatief voor de hamburger en pitabroodjes met shoarma van oesterzwam. Bekijk de recepten.