Handen uit de mouwen in het Kralingse Bos

Op zaterdag 27 februari 2021 ging Rotary Rotterdam Alexander voor de 9e keer werken in het Kralingse Bos. Tijdens dit jaarlijks terugkerende bosproject helpen clubleden de vaste vrijwilligers van het bos een ochtend met knippen, zagen en opruimen van delen van het bos. Naast het uitvoeren van ‘community service’, gaf de club ook een financiële bijdrage voor het onderhoud van het bos.

De animo van de clubleden om de handen uit de mouwen te steken was extra groot dit jaar. In deze coronatijd is het aantal gezamenlijke projecten lager dan normaal en deze activiteit kan op de veilige 1,5 meter afstand van elkaar worden uitgevoerd. Elk jaar wordt er een andere klus in het bos uitgevoerd en ook uitgelegd waarom deze klus belangrijk is.

Opruimen en hout verwerken in houtrillen
Het Kralingse Bos is een jong bos. In de oudste gedeelten staan bomen van nog géén honderd jaar. In het gedeelte waar de club deze ochtend aan het werk ging, zijn de bomen vaak niet ouder dan 70 jaar. Zelfs in die korte tijd heeft het Bos al veel ‘meegemaakt’. Een wisselende bodem, verkeerde beplanting bij de aanvang van de aanleg, een oorlog, stormen en ziektes. Vooral de laatste twee hebben de laatste jaren een grote impact gehad. Door ziekte en stormen zijn alleen al in 2020 zeker ongeveer een 500 bomen, voornamelijk Essen, doodgegaan. Door de grote hoeveelheid dode bomen is een gedeelte afgevoerd. Een heel behoorlijk aantal mag blijven liggen omdat een bos gebaat is bij zeker dertig procent dood hout. Elk drietal kreeg deze ochtend een stuk bos toegewezen. Hierin moest het dode hout worden weggehaald en verwerkt in houtrillen. Dit zorgt voor nest- en rustmogelijkheden voor schimmels en beestjes en daarmee een grotere diversiteit aan leven.

Vele handen maken licht werk bij het verwijderen van obstakels. Aan het einde van de ochtend zag het deel van het bos, waarin gewerkt was, er opgeruimd uit.