In Memoriam Leo Bruijn (1957-2020)

Maandag 31 augustus is Leo de Bruijn herdacht. Leo, lid van onze club van 1997 tot 2012, overleed op woensdag 26 september. Leo behoorde tot de allereerste leden van de club, hij was betrokken bij de Charterverlening in 1998. Hij was een markant figuur, zowel binnen als buiten onze club. Leo had een veelzijdige loopbaan, aanvankelijk als ondernemer in de horeca, later als politicus en bestuurder.

Naast zijn werkzaamheden had hij een reusachtig maatschappelijk netwerk in Rotterdam, maar ook daarbuiten.  Van De Kasteelheren van Sparta tot en met Horeca Nederland.
Leo was een overtuigde sociaaldemocraat, actief in de PvdA, waarvan hij een aantal jaren fractievoorzitter in Rotterdam was.
In onze club kon je niet om Leo heen, letterlijk: hij was een forse, imposante verschijning. Maar ook figuurlijk was Leo een ‘ronde’ figuur, recht voor zijn raap, graag op de voorgrond en pratend in goed Rotterdams, met die kenmerkende basstem van hem.
Vooral in zijn eerste jaren bij ons hebben we veel plezier gehad van zijn horeca-achtergrond.
Oudere leden herinneren zich nog kerstdiners in de Kralingsche Manège of in Dylan’s (Leo’s toenmalige restaurant), waarbij Leo zelf in de keuken stond. We denken ook graag terug aan ons feest bij het eerste lustrum in 2003 bij Dylan’s: het dak ging er bijna af!
Onze jaarlijkse rondritten met senioren eindigden lange tijd daar, voor een warme lunch, waarbij Leo ons aanstuurde in de keuken en de bediening.
Lange tijd fungeerde Dylan’s als uitwijkplaats voor onze clubbijeenkomsten, wanneer onze vaste stek niet beschikbaar was. Ook de toenmalige haringparty’s vonden bij Dylan’s plaats. Bij dat alles trad Leo’s partner Mieke vaak op als gastvrouw.
Gaandeweg kreeg hij minder tijd voor ons clubleven, vooral door zijn politieke carrière.
Na zijn afscheid bleef er toch geregeld contact met hem en Mieke.
Tijdens onze clubbijeenkomst van 31 augustus hebben we Leo herdacht, als markant en ‘buitengewoon’ lid.

Andries Ponsteen