Nieuwe voorzitter Rotary Alexander

Huub Fabels - interview
Huub Fabels is de nieuwe voorzitter van Rotary Club Rotterdam Alexander (RCRA). Huub is vanaf de oprichting in 1997 lid van de Rotary. Door de jaren heen heeft hij verschillende bestuursfuncties gehad en hij vindt het een eer om nu één jaar voorzitter van Rotary Rotterdam Alexander te zijn.

Wat is Rotary eigenlijk?

Rotary is een wereldwijde serviceclub en netwerkorganisatie ontstaan in 1905 in Chicago USA. Advocaat Paul Harris maakt zich destijds ernstig zorgen over de onverschilligheid in de samenleving. Samen met een aantal zakenlieden/vrienden wil hij via bijeenkomsten meer betrokkenheid creëren. In de begintraditie ‘roteert’ de vergaderlocatie, vandaar de naam Rotary.
Rotary groeit snel en in 1921 wordt de eerste club in Nederland opgericht. Rotary telt op dit moment 1,2 miljoen leden in 200 landen. In Nederland zijn 19.000 Rotaryleden actief, verdeeld over 500 clubs waarvan Rotterdam Alexander er een is. Huub vertelt dat het motto van de Rotary “Service above self” is. Oftewel, dat je bereid bent iets van jezelf te geven aan een ander/aan de maatschappij. Je hebt iets voor een ander over.

Maatschappelijke betrokkenheid

De servicegedachte wordt zichtbaar door maatschappelijke betrokkenheid, kennisoverdracht en dienstverlening. Voorbeelden zijn het Sollicitatieproject, waarbij scholieren leren hoe te solliciteren door een rollenspel met de clubleden. Of het Ouderenproject, waarbij bewoners van de deelgemeente, die weinig sociale contacten hebben, door Rotary-leden worden opgehaald en getrakteerd op een dagje uit met een gezamenlijke lunch. “Ook in de categorie handen-uit-de-mouwen is onze club actief”, zo vertelt Huub, “een mooi voorbeeld is hoe de club twee jaar achter elkaar heeft meegeholpen aan het bouwen van ecowallen in het Kralingse Bos.”
Goede doelen financieel ondersteunen hoort ook bij Rotary. Met verschillende projecten, zoals een wijnproeverij of het organiseren van een filmvoorstelling voor de jeugd, halen ze geld binnen voor vooraf gekozen goede doelen. Aan de Stichting ASVZ, locatie Prinsenland, is bijvoorbeeld een speciale schommel geschonken voor kinderen met een verstandelijke beperking.
Daarnaast is het begrip vriendschap een belangrijk element binnen de Rotary. Een voorbeeld: een aantal leden wandelt, samen met de partners, etappes van het Pieterpad.

Nieuwe leden

Fabels (tandarts in ’s Gravenland te Capelle a/d IJssel) ziet de Rotary club als een kleine onderneming. Een club met zo’n 30 leden, die hij aanstuurt om met elkaar doelstellingen te bereiken. “Het leuke als voorzitter is dat je een eigen plan kan trekken”, aldus Huub, “uiteraard wel binnen de kaders van Rotary. Een van mijn doelstellingen als voorzitter is om nieuwe, enthousiaste leden aan te trekken. Met meer leden kunnen we nog beter de doelen van de Rotary bereiken.”
Rotary Alexander bestaat nu 17 jaar en Fabels wil met Nieuw Elan (zijn thema dit jaar) de Rotary meer bekendheid geven. Met name onder de bewoners en ondernemers van deelgemeente Prins Alexander, zodat zij duidelijker weten waar Rotary voor staat en wat Rotary voor de maatschappij kan betekenen. “Helaas is het imago van Rotary soms wat vertekend en het wordt tijd dat we daar wat aan gaan doen. Rotary was vroeger vooral een elitair mannenbolwerk maar tegenwoordig is dat helemaal niet meer zo. Sinds vele jaren zijn ook vrouwen volop actief en is het ‘elitaire’ er wel vanaf,” aldus Huub, “onze club telt 9 vrouwen en 21 mannen. Allemaal met verschillende beroepen en achtergronden. Zo hebben we bijvoorbeeld een homeopaat, een dominee, een grafisch vormgever en een rechter in onze club.”
Rotary is er voor iedereen, die in zijn of haar beroep onderscheidend is en verantwoordelijkheid draagt, maar bovenal bereid is iets voor de maatschappij te willen betekenen.