Marnix Kluiters over project Ecosofi

Op 28 maart was Marnix Kluiters bij ons te gast. Op zijn twintigste stond zijn leven op zijn kop. Hij was student en had net zijn eerste jaar gehaald en hield vooral van het feesten. Maar in de zomer van 2014 zag hij in zijn linkeroog een klein vlekje en wist hij dat hij met de oogaandoening Lebers Opticus atrofie te maken had. In een half jaar tijd viel het volledige centrale gedeelte van zijn zicht in beide ogen weg.

Ondanks dat het voor Marnix zeker niet altijd makkelijk was (is), heeft hij in de afgelopen jaren steeds veel voor elkaar gekregen door uit te gaan van mogelijkheden.

Een vrij krachtige ervaring die hij heeft meegemaakt, is dat hij na een half jaar na het begin van zijn zichtverlies zich weer in staat heeft gesteld om te gaan skiën. Samen met een guide die hem de berg af-coacht. Dit was een geweldige ervaring. Dit had voor hem een diepe betekenis, want hij dacht: als skiën zonder zicht mogelijk is, dan kan alles.

Project Ecosofie: Een economie die draait om het genereren van betekenis

Gedurende zijn financiële studie kwam hij erachter dat hij het genereren van betekenis eigenlijk belangrijker vond dan alleen het denken in geld verdienen. Een kantelpunt daarin was de documentaire ‘Rendement van geluk’ van het programma ‘Tegenlicht’. Daarin werd de economie geschetst die draait om het genereren van betekenis.

Gaandeweg is Marnix zich steeds meer gaan verdiepen in het creëren van waarde en gaf hij daar zelf ook invulling aan. Hij werd vrijwilliger bij de Eindbazen podcast. Inmiddels werkt Marnix bij Van Lanschot Kempen op de afdeling Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Voor Project Ecosofie maakt hij podcasts, blogs en geeft hij lezingen.