Vrijheidssoep in Rotterdam op 5 mei 2021

“Ongeacht de zwaarte van het onderwerp: het ijs wordt gebroken door
met elkaar te eten” – Burgemeester Ahmed Aboutaleb

Vijftigduizend Rotterdammers aten op 5 mei 2021 – vanwege Corona op afstand, maar zeker samen- de Vrijheidssoep en deelden de vrijheid met elkaar en mede-Rotterdammers. Een geweldig initiatief waaraan Rotary Club Rotterdam Alexander, samen met de andere Rotterdamse Rotary Clubs, een bijdrage heeft geleverd .

Normaal gesproken vieren we op 5 mei met het hele land de vrijheid. Op pleinen en in parken, op podia en straten komen we samen voor de Vrijheidsmaaltjiden. We vieren dat we die dag zijn bevrijd van de Duitse bezetting en we staan stil bij wat vrijheid, in de breedste zin van het woord, voor elke Rotterdammer betekent.

Juist in de coronatijd wanneer het samenzijn zo beperkt is en veel vanzelfsprekende vrijheden zijn opgeschort, is er veel behoefte aan verbinding. Daarom is de Rotterdamse Vrijheidssoep afgelopen Bevrijdingsdag georganiseerd.

De Vrijheidssoep bood verschillende opties aan om de soep 5 mei ‘coronaproof’ samen te eten. Zo kon je aanschuiven bij een buurtgenoot, online en op televisie aanhaken bij een soep-programma of je opgeven voor een Vrijheidsmaaltijd op een bijzondere locatie in de stad.

In slechts 2 jaar tijd is de Vrijheidssoep uitgegroeid tot een evenement waar veel Rotterdammers aan meedoen en dat door jong en oud enorm wordt gewaardeerd.

Doelstellingen van de Vrijheidssoep zijn:

  • Stilstaan bij vrijheid en het gesprek hierover stimuleren
  • Bijdragen aan een bewustwording onder en gedragsverandering bij Rotterdammers om meer op en te staan voor andere stadsgenoten, ongepaster herkomst, beperking, gender of leeftijd
  • Een traditie op 5 mei die in het teken staat van ontmoeting, voor elkaar zorgen en verbinding

Extra programma bij Zorg en Welzijn

Bij zeker 80 zorg- en welzijnsorganisaties werd op 5 mei de Bevrijdingssoep gegeten. 7.500 blikken soep, genoeg voor 30.000 kwetsbare ouderen. Bij deze organisaties kun je veel mensen vinden die de Bevrijding graag willen vieren. Op sommige locaties was gezorgd voor een extra cultureel programma.

Muurschildering 5 mei