Wat wij doen

Rotaryclub Rotterdam Alexander is een actieve serviceclub, die uit ongeveer 30 leden bestaat. We komen elke maandagavond van 18.30-20.30 uur bij elkaar, in de zomermaanden in de Karottenfabriek aan de Kralingse Plas en in de wintermaanden bij Restaurant Golfclub Kralingen. De avonden worden altijd goed bezocht, maar het is natuurlijk niet verplicht om er elke week te zijn. De ene keer kun je wel, de andere keer heb je andere verplichtingen.

Wekelijkse clubavond
De bijeenkomsten beginnen met een informele borrel en diner en daarna wordt er een boeiende presentatie gehouden door een gastspreker of één van de eigen leden. Soms gaan we naar een bedrijf of instelling toe voor een rondleiding en presentatie. Van deze wekelijkse clubavonden worden weekverslagen gemaakt. Deze worden voorzien van een mooie cartoon van Dick Launspach.

Goede doelen
Daarnaast leveren we een bijdrage aan diverse goede doelen door het organiseren van verschillende activiteiten. Op deze website vind je een overzicht van onze activiteiten en sponsoring.

 • Enkele sprekers die recentelijk een lezing bij ons hebben gehouden zijn: Sandra Kisters (hoofd collectie en onderzoek Boijmans) over de transitie van het museum Boijmans van Beuningen, Johan Verlinde van de Gemeente Rotterdam over watermanagement, Ferrie Weeda over de Maastunnel en Eeva Liukku van Vers Beton.
 • Voor een bezoek zijn we onlangs uitgenodigd bij RDM Rotterdam (innovaties/ duurzaamheid), het Natuur Historisch Museum in Rotterdam (kijkje achter de schermen), de Laurenskerk (rondleiding) en bij Porsche Centrum Rotterdam (elektrisch rijden).
 • Enkele goede doelen die we hebben ondersteund zijn: de Rotterdamse Douwers, Quiet, vogelklas Karel Schot, Stichting Lezen & Schrijven, buurtwerk Alexander.

Verrijking
Rotary is geen business club, waar het benutten van zakelijke kansen centraal staat. Het komt voor dat leden zakelijk iets voor elkaar kunnen betekenen, maar dat is bijzaak. Je wordt lid van een Rotaryclub omdat je je leven wilt verrijken in een zeer breed en interessant netwerk en omdat je je samen met andere leden maatschappelijk nuttig wilt maken en meer kunt betekenen.

Naast de reguliere avonden met sprekers en de bedrijfsuitjes kennen we ook:

 • Het Beroepspraatje
  Elk lid houdt een keer een Beroepspraatje. Het Beroepspraatje geeft inzicht in andere beroepen, de ervaringen van andere Rotarians in hun beroep en hoe die andere beroepen bijdragen tot de samenleving.
 • Het Avondje van Zes
  Elk jaar houden we het Avondje van Zes. Elk lid wordt in een groepen van zes ingedeeld, die bij een lid gaat eten. De bedoeling van het Avondje van Zes is dat de leden een aantal thema’s bespreken. Op een volgende clubavond wordt verslag uitgebracht van de opinies en bevindingen van de groep.
 • De Pasfoto (levensbericht)
  Met de zogenaamde Pasfoto vertel je aan je clubleden kort iets over jezelf als persoon. Bijvoorbeeld wie je bent, waaraan je je visie op werk/leven/maatschappij ontleent, in hoeverre het ouderlijk gezin van invloed is geweest, welke keuzes je hebt gemaakt en eventueel welke dilemma’s je in het leven bent tegengekomen. Meestal wordt dit pas gedaan als iemand al een tijdje lid is, want je moet je open durven opstellen. Door de Pasfoto leer je elkaar beter kennen en het versterkt de onderlinge band.